27 d'agost de 2024

Periòdic digital

Notícies Festeres

ENTREVISTA ALS CAPITANS DE FESTES DE LA FILÀ CAVALLERS DEL CID

Pràcticament, a un mes del Senyal, estem segurs que els nervis, la il·lusió, com l’expectativa de les properes festes les tindran els quatre protagonistes de les Festes tots els dies presents, O ens equivoquem? Veritat és que a El Programa trobarem entrevistats els Capitans i els Banderers de les dues filades, Cavallers del Cid i Kaimans, però, volem avançar-nos un poc el seu protagonisme.

Ho farem per parts, en una primera entrevista als Capitans de la filada més jove de festes, els Cavallers del Cid, Néstor i José Luís, qui? Pingüí, ah!

Dos amics, sempre acompanyats de les seues dones que estan disfrutant d’un any difícil d’oblidar.

Qui és Néstor? Soc membre de la filà fa 27 anys i encantat de poder formar part d’aquesta capitania i representar a la nostra filà en aquesta capitania del 50 aniversari.

Qui és Pingüi? Pingui és José Luis Sempere Pico, cavaller del Cid que va eixir per primera vegada en 1982, membre de la directiva.

Quan us ix la idea de ser Capitans de Festes?

Néstor: No va ser fa massa temps. Justament el dia de la Senyal de l’any passat. Jonny Gras va tindre alguna cosa de culpa ja que anava darrere meua feia temps i sempre es trobava amb la meua negativa. Va esperar que em donaren el guardó de fester de l’any cristià per a fer l’últim “intento” i ho va aconseguir. Jo li vaig dir que si José era capità amb mi ho fèiem pensant que ell diria que no, però no va ser així i ací estem. És a dir, que la culpa és de José. Jajajaja

JOSÉ LUIS: El mateix dia de la Senyal de l’any passat de forma imprevista. Jonny Gras va calfar el cap a Néstor , ell va dir que si no era en José que no era. Quan vaig vindre de fer faena estava Jonny esperant-me a la porta de la kàbila per a dir-m’ho i jo li vaig respondre “lo que tu quieras, déjame en paz , que voy a comer”.

Suposem que l’Entrà serà un dels actes més especials, però, teniu algun acte preferit com a festers rasos?

Néstor: La banyà és l’acte que més m’agrada després de l’entrà. És un acte on la gent s’ho passa molt bé.

JOSÉ LUIS: La processó i les dianes.

I com a Capitans, i altra vegada deixant de banda l’Entrà, quin en destacaríeu?

Néstor: L’alçament de capitans que vam fer l’any passat amb el nou format em va encantar. Escoltar a la Unió Musical de Xixona dirigida per Abel Marco interpretant l’himne de festes va ser espectacular. Un acte que mai oblidarem. Acabar les festes passades així va ser molt emocionant.

JOSÉ LUIS: M’agrada molt com es fa ara l’alçament de capitans.

Digueu un menjar, una beguda, una peça musical i un fester o fester que destacaríeu.

Néstor: Menjar, putxero del dia de l’entrà. Beguda, la lletuga. La peça, òbviament, Ambaixador Cristià. Un fester, a part dels meus companys de capitania diria a César Álvarez, el nostre delegat, que està en tot i sense ell aquesta capitania no seria el mateix.

JOSE LUIS: gaspatxos, vodka amb taronja, marxa cristiana Salvajes, la meua dona Lidiana Ramos.

Com es viu la Feta en una filada amb pocs membres?

Néstor: No puc comparar perquè sempre hem segut pocs. jajajaj. Però pense que és millor. Està tot més controlat i al ser més familiar la gent s’involucra més en tot.

JOSE LUIS: en harmonia, al ser poquets pareixem una família, ens duem molt bé i ens ho passem que el cagues.

Les dues capitanies han sigut molt actives posant barres per a traure un benefici econòmic, són necessaris molts diners per a ser Capitans o amb el que es té és suficient i es tira d’imaginació?

Néstor: Nosaltres soles hem tingut un any per a preparar la capitania. Hem hagut d’inventar moltes coses per a traure diners. Està tot molt car i moltes coses que ens agradaria fer no les podrem fer, però no ens penedim i intentarem estar a l’altura.

JOSÉ LUIS: fa falta molts diners perquè la festa és cara i sempre ixen gastos imprevistos, també tirem d’imaginació i nosaltres muntem coses per al boato.

Us preocupa, ara que és un tema que s’ha posat damunt la taula, els parons i retards en l’Entrà?

Néstor: No sols a l’entrà. Els soparets també són eterns. L’any passat a l’entrà vam estar parats quasi mitja hora al Monterrey. Els festers hem de posar més de la nostra part i pensar en la gent que està mirant. No ens podem parar a l’ajuntament fins que arribe el fort.

JOSÉ LUIS: no em preocupa. Està clar que l’entra no pot durar 6 hores o més, però tampoc pots obligar als festers a anar “a paso ligero”, perquè volen gaudir. És un tema difícil de solucionar.

I teniu alguna proposta de millora sobre la pregunta anterior?

Néstor: El punt crític és el carreró del Bar Hermano. Concentraria ahí a més festers en acció. Horaris publicats i a l’abast de tot el mon perquè cadascú sàpia la situació real.

JOSÉ LUIS: mentalitzar als festers que no poden estar un minut o dos esperant a la pujada de la peça.

Fins al moment, què destacaríeu del vostre mandat com a Capitans de Festes?

Néstor: Destacaria el suport de molts festers d’altres filaes que s’han prestat a ajudar en tot. Als nostres amics de l’esquadra campeadores i l’esquadra 50 aniversari que hem preparat des d’abans de la pandèmia.

També vull destacar a les associacions a les quals pertany com la Colla els Arreplegats, la Unió Musical de Busot i la Unió Musical de Xixona, que ens han recolzat en tots els actes que hem fet.

JOSÉ LUIS: de moment em saluda gent que abans no en deia ni mu.

I de la Federació, com ha estat la comunicació?

Néstor: Ara en arribar el Senyal començarem a donar que fer. jajajaj

JOSÉ LUIS: De moment sense notícies.

Desitjaríeu alguna novetat en aquestes festes d’acte o actuacions?

Néstor: Posaria l’escenari de la porta de l’ajuntament com abans i una barra per a després dels soparets. No sé per què en tots els pobles d’Espanya els baristes posen barres al carrer i ací no.

JOSÉ LUIS: no canviaria res.

Alguna qüestió que vulgueu recalcar:

Néstor: Agrair el treball del centre ocupacional de Xixona que també participa en la capitania. Donar les gràcies a les nostres famílies i amics i donar l’enhorabona als nostres companys de capitania Alberto i Roberto per la gran capitania que estan preparant.

JOSÉ LUIS: les festes són per a gaudir, menjar i veure, conèixer gent i oblidar-se dels problemes.