14 de juny de 2024

Periòdic digital

Notícies Festeres

ENTREVISTA A L’ANTERIOR REGIDOR DE FESTES, RICARDO MIRA GARCIA

La cinquena entrevista per a El Fester Xixonenc és per a l’anterior regidor de festes, Ricardo Mira Garcia, que va deixar el seu càrrec al mes de desembre de 2023. Actualment, és Moro Verd, i molts anys relacionat en la vida política de la ciutat de Xixona.

 • Quins han sigut els càrrecs que has tingut en la Filà dels Moros Verds?

Als Moros verds he fet quasi de tot, fester ras, tresorer, secretari, president i inclús he substituït als capitans de filà i de festes en certs actes, ara mateix soc l’encarregat de la loteria de la filà.

 • L’acte que més t’agrada en les Festes?

L’acte que més m’agrada són les dianes, eixa frescoreta del matí, el fet de contar les anècdotes del dia anterior, el fet de passejar pel nucli antic amb la banda darrere, és una autèntica delícia. També l’entrada i el Moro Traïdor, la primera perquè és el moment de gaudir de la festa amb la teua esquadra de tota la vida i el segon perquè la desfilada en silenci de l’enterro m’emociona molt.

 • També, un menjar, una beguda, una peça festera…

Com a menjar, sens dubte, els esmorzars de la kàbila, eixos que tenen colesterol per a la resta de l’any (ous fregits, cansalada, aletes, etc.)

Sent Moro Verd, la beguda, com no és la lletuga.

Com a peça festera, Penya cadell.

 • Com penses que són les festes de MiC de Xixona?

Són unes festes amb molta solera, amb un programa d’actes excessivament carregat i això fa que es faça difícil gaudir de tots els actes.

 • Quants anys has estat com a regidor de Festes?

He estat en dues etapes, la primera del 2011-2015 i la segona 2019-2023.

 • Recordes algun any que destacaries com a regidor? Per a bé i per a mal.

Per a bé són tots aquells que han acabat sense cap incident que afortunadament són quasi tots. Arribar al sendemà i fer-te la tradicional cerveseta amb els capitans entrants i sortints després de la missa d’acció de gràcies és un moment molt especial i gratificant.

Per a mal, els dos anys que vaig ser regidor de “No Festes”, espere que no es torne a repetir, perquè les festes són molt importants per a la bona salut d’un poble.

 • Quina és la faena d’un regidor de Festes?

Sobretot coordinar que tota la infraestructura municipal (seguretat, neteja, enllumenat, etc.) estiga en perfecte ordre i a disposició dels organitzadors de la festa i, després, coordinar-se amb les diferents associacions perquè tot isca bé.

 • I de totes les que has fet… quina en destacaries?

Igual he de destacar la feina que es va fer durant la pandèmia perquè el ressò de la festa no es perdés dins de la situació extrema que es va viure.

 • Coses que penses que t’has deixat en el tinter? O que t’haguera agradat fer, proposar o acabar?

Crec que, de tot, el local dels músics és eixa cosa que m’haguera agradat acabar. És un projecte que es va moure quan jo era tresorer de la Federació fa ja 20 anys i, encara que està molt avançat, no el rematem. Quan estiga plenament acabat i en funcionament serà molt bo tant per a les festes com per al poble en general.

 • Què penses que s’hauria de millorar en les nostres festes?

Tenim unes grans festes que han d’anar evolucionant de forma natural i, en cap cas, deu haver-hi cap revolució. El que sí que crec és que s’hauria de treballar a mostrar la faena que fan les juntes directives de les filades i la Federació als festers en general i intentar acabar en eixa etiqueta d’“enemic” i “aguafiestas” que ara mateix tenen assignades.

 • Enguany, com a fester “ras” canviarà la manera de viure-les?

Per descomptat, a més, complim 30 anys l’esquadra “La Mitja Lluna” i ostentarem la capitania dels Moros Verds. Així que serà un any molt especial.