10 de maig de 2024

Periòdic digital

Notícies Festeres

ELS MARROCS

La seua fundació data segurament del 1888. Se sap que substitueix una altra filà del bàndol moro desaparegut, deixant el seu lloc als Marrocs.

L’himne dels Marrocs de Xixona, Ja baixa la Marroquia, està adaptat de la Filà Tomasines d’Alcoi. La marxa mora Seyer del compositor xixonenc Adán Bernabeu Garcia, dedicada a la seua cosina Reyes Miquel Bernabeu l’any que va ser, junt amb l’esquadra “Atreyas” capitanes de filà l’any 2009.

L’any 2000 es va publicar el llibre La Festa des de dins. La Filà Marrocs de Xixona, escrit per Amand Picó Morant i Josep Mateo. 

Va ser la primera filà que va adquirir kàbila pròpia. Fou també la primera que va treure el 1928 una esquadra de negres: faldeta a tires, descalçats i unes enormes porres. El 1975 van celebrar a Xixona el Mig Any, per primera vegada. Són els encarregats de conduir el Moro Traïdor de la presó al castell i de soterrar-lo una vegada acabat el juí, acte que aprofiten per a plorar al mort que és traslladat en llitera.

La seua pàgina web és: www.filamarrocsxixona.com