14 de juny de 2024

Periòdic digital

Notícies Festeres

ENTREVISTA AL RETOR DE XIXONA, EN SALVADOR VALLS GONZÁLEZ

Salvador Valls Gonzàlez és el nou retor de Xixona, i enguany seran les seues primeres festes de Moros i Cristians al poble torroner, no oblidem mai, dedicades als patrons Sant Bartomeu i Sant Sebastià.

Una peça clau en l’entramat fester: misses i processons. Quan parles amb ell t’adones que té un to sincer, directe, amable, obert i respectuós.

Però, qui és en Salvador? (usem la tercera persona per la condició que té), quins gustos festers té? Quins nous reptes ens preparava en la relació directa religió i festa? Coneguem-lo amb aquesta entrevista, almenys, una idea!

També, perquè després de la pols alçada amb el canvi de dia de la processó, església i Federació han de tornar a la normalitat, i estudiar si el canvi de dia, després de dos anys ha pagat la pena, s’ha incrementat la participació…

1. Qui és Salvador Valls Gonzàlez? On va nàixer? Què va estudiar? Què destacaria de la seua personalitat?

El retor de Xixona, va nàixer en Ibi, va estudiar EGB, i FP, és difícil parlar d’un mateix, però bé intente escoltar, i també intente viure la veritat, almenys això intente.

2. En quines poblacions ha estat de retor?

Ha estat de Retor en Santa Maria i Santiago de Villena de vicari, en Relleu i Sella, i capellà del Lope de Vega de Benidorm. En Biar, en Castalla, i ara en Xixona.

3. I té currículum fester?

No he sigut fester en el meu poble d’Ibi per circumstàncies personals. He eixit en los labradores de Villena. He pertangut a la comparsa Bereberes de Villena. He participat en tres capitanies, dues mores i una cristiana a la vora dels capitans i ajudant-los en tota la preparació, en Biar.

4. Un menjar, una beguda per a festes.

En festes quasi que no hi ha manera de menjar, quasi més beure. Però el millor per a mi és l’esmorzar fester. I de beure a gustos…

5. Què coneix de les Festes de Xixona? Hi ha tingut alguna relació?

Sols conec la missa major en honor als patrons, i el desfile de després. I poc més, ara en les festes dels geladors ha conegut un poc més la festa.

6. Des que està a Xixona, en què es queda?

Jo crec que de tot un poc. En els xixonencs i les xixonenques, bona gent, en les que tinc més relació i en les que menys en pareixen persones molt senzilles i agradables. I per descomptat en el terró i el gelat.

7. Quin ha de ser el paper del retor en les Festes?

El retor en festes no podem oblidar que és la màxima autoritat religiosa, en tota la part religiosa, d’esta festa cívica i religiosa i intentar lluitar perquè cada part tinga el seu lloc i es complementen per a fer la festa com l’hem rebuda, i gaudir-la en tot el seu contengut, perquè tot es complementa, no sobra res, està tot molt ben posat pels nostres avantpassats, i el treball del retor i lluitar perquè això siga possible, sempre en col·laboració en la part civil.

8. Quins nous reptes es planteja com a retor de Xixona en qüestions festeres?

De moment els reptes són ajudar a comprendre, i disfrutar dels nostres patrons.

9. Una pregunta difícil de formular… pensa que la societat no té en compte la relació que hi ha entre la Festa i la religió? Ho diem perquè en els actes religiosos, posem per exemple les misses de diumenge i dilluns de festes hi ha pocs festers… o és una sensació nostra?

És una cosa que cada dia, es nota més, però jo crec que és perquè pensem que la festa són soles el que és extern i civil, i estem perdem-nos la plenitud de la festa perquè dins de tot el moviment de músiques i dinars i bullici també convé parar i silenciar l’ànima que per això són les misses i processons, per a combinar i no gastar-nos tant.

La festa és inseparable de la religió en la cultura i tradicions que hem rebut. Perquè esta festa naix d’una societat catòlica, religiosa i agraïda als seus patrons. De la religió, va al que és civil acceptant el patrocini de sant Sebastià i sant Bartomeu, per part de l’ajuntament en nom de tot el poble. Per això va unida religió i festa.

10. Haurà sentit, o li hauran contat la “polèmica” del canvi de dia de la processó. En el fons, hi ha una finalitat de millora i major participació. Uns a favor del canvi i altres en contra. Errades hi ha hagut per part de la Federació, però no creu que s’hauria de reconduir i parlar? Reprendre la comunicació.

La comunicació és fonamental. No podem separar-nos, seríem traïdors a les herències dels nostres avantpassats. Ells eu van fer per a deixar-nos un poble més gran en el res sobra ni religió ni res. I crec que l’orde d’actes està molt ben posat pels fundadors de la festa, sols s’ha de saber per a no tocar res sobretot de l’essencial. Hauria de saber alguna cosa més, però jo soc de les que respecta o intenta respectar el que ha rebut, m’agrade més o m’agrade menys, algun sentit tindrà la processó al final de la festa com agraïment i petició als patrons.

11. Per què no recuperar o crear la figura de l’assessor religiós dins de la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià?

Crec que és molt important tindre una representació religiosa en la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià, perquè la festa són dues parts, civil i religiosa. I torne a insistir, no sobra res, ni ningú, tots fem falta per a fer una gran festa.

12. I alguna qüestió que vulga apuntar?

No tinc molt més a dir, gràcies per comptar amb mi en esta entrevista, gràcies al poble de Xixona per l’acollida tant a mi com al vicari parroquial En Francisco Miguel. Gràcies, i avant, en els nostres defectes i virtuts a servir a Xixona i intentar entre tots, fer-la gran. I sentir goig de la festa, regal dels nostres avantpassats. Gràcies.