9 de maig de 2024

Periòdic digital

Notícies Festeres

ENTREVISTA AL REGIDOR DE FESTES, EN MARCOS ROS PLANELLES

Marroc des de naixement i molt vinculat a la Festa des de ben xicotet. Enginyer

d’imatge i so de professió s’uneix a l’entramat fester com a secretari dels Marrocs als 15 anys i des de la primera candidatura presidida per Jonathan Gras Murillo, com a assessor artístic i més tard, de publicacions, on des de fa una pila d’anys que organitza El Programa.

També l’haurem vist sempre penjant amb una càmera de fotos al coll, ja no és la seua professió, si no, la seua ànima amiga.

La seua família també està molt relacionada amb la Festa, el seu germà, el publicista Pau Ros, va ser el primer que va tenir el càrrec d’assessor d’imatge, i el pare, Marcos Ros Garrigós, actiu fester dels Marrocs, i que li han transmés l’amor per la Festa.

Des de gener de 2024, passa al càrrec de regidor de Festes, després d’arribar a un pacte amb el partit guanyador de les darreres eleccions.

Des de El Fester Xixonenc volen conéixer el que amaga el nou regidor de Festes, Marcos Ros Planelles.

Carmen Cremades Galiana, autora de cartel anunciador de las Fiestas de Moros y Cristianos de 2024, juntament amb el president de la Federació, Jonathan Gras i el regidor de Festes, Marcos Ros Garrigós. Fotografía de Érica Domenech

1. Quants anys fa que ixes a festes? A banda dels Marrocs, has eixit en alguna altra filada?

Hola, doncs, isc des que vaig néixer, 1979, el 3 de febrer, ja vaig eixir als Marrocs i encara estic igual. He sortit algun Soparet o alguna esquadra especial, però no ho canvie.

2. Quin és l’acte que més t’agrada?

L’acte que més m’agrada és l’Entrà, encara que el moment de Fiesta en Jijona és molt emocionant.

3. Quin és el teu currículum fester?

Com ja he nomenat anteriorment, vaig entrar als 15 anys com a secretari als Marrocs fins als 24 anys. Vaig pertànyer com a vocal a la directiva presidida per Esther Ferrandiz, que vaig deixar al poc per acabar els estudis. He guanyat uns quants concursos fotogràfics festers. I més tard, quan el meu “quinto” Jony es va fer endavant em va demanar que l’ajudara en esta tasca i vaig acceptar. Ara soc el responsable de les festes del poble i el futur no sé què ens oferirà. Sempre m’agradaria tindre al currículum ser capità de festes però de moment no…

4. Quins són els reptes que et planteges com a nou regidor de Festes?

El repte principal és fer de les Festes el nexe d’unió entre tots els xixonencs. M’agradaria que col·laborara més gent en l’organització. Fer unes festes vistoses i agradables per a tots.

5. Quina solució hi ha per al Local dels Músics? Li posaries una data per a la seua obertura i utilització com a Hostel?

La solució principal i que ja hem plantejat és que per part de l’ajuntament aporte la quantitat necessària per a poder fer front a l’acabament i obertura d’este. Pense que és un actiu superimportant a Xixona. La seua obertura m’agradaria que fora abans d’acabar el meu mandat.

6. Quins són els actes que necessiten un toc d’atenció?

Des del meu punt de vista, hi ha dos actes que m’agradaria veure com podem millorar que són l’Entrada, referent a la seua duració i el moro traïdor, que sent uns dels actes més representatius de les nostres festes, no li donem la importància que té. Intentaré, al costat de la federació fer un bon grup per ser referent a les Festes de Moros i Cristians.

7. Els xiquets i les xiquetes, diguem que ja els tenim arreglats en qüestions d’actes, però hi ha la franja d’edat dels adolescents (12 – 16 anys) Hi ha previst algun tipus d’activitats, actes, mesures?

L’acte més representatiu per esta franja d’edat són les ambaixades juvenils, participen adolescents. Este any he programat diverses actuacions que són per estos joves. Tant al correfoc com el 14 d’agost. Espere que els agrade. També tinc al cap fer la federació juvenil, és a dir, joves de 10 a 18 anys aporten el seu punt de vista de les festes. D’això parlava en la pregunta dels reptes, fer de Xixona un referent en participació.

8. Necessitem més gent que s’implique en l’organització de la festa, quines podrien ser les idees perquè s’involucren en l’entramat fester?

La principal idea és que cal donar-li importància a la gent, perquè tots som importants. No sols els que organitzem, sinó tots. Serem pesats en este tema i segur que a la fi, solucionarem esta deficiència que és el que ens falta a Xixona.

9. Les figures dels càrrecs de la Federació o delegats/des, no són, diguem-ne massa respectares. Com a regidor, es podria posar alguna mesura perquè en tinguera? Quines serien les idees?

Eixe és el principal problema que tenim a les Festes de Xixona, el respecte als que organitzem les festes. Si tots posarem de la nostra part, et dic que no tindríem rival referent a les Festes de Moros i Cristians, estic segur. Perquè si volem podem, però hem de voler i posar tots de la nostra part. Fa anys que estic fent comissions i fòrums sobre les festes, la participació no ha estat l’esperada, però no pararé fins que ho aconseguim.