30 d'abril de 2025

Periòdic digital

Notícies Festeres

🎤 ENTREVISTA A ALFONSO ZARAGOZA MIQUEL, DIRECTOR DE L’ESCOLA D’AMBAIXADORS DE XIXONA

La festa de Moros i Cristians de Xixona té molts pilars, i un dels més importants és la representació de les ambaixades. Perquè aquesta tradició continue viva i amb qualitat, cal sembrar la llavor entre les noves generacions. Per això, hui parlem amb Alfonso Zaragoza Miquel, director de l’Escola d’Ambaixadors de Xixona, un projecte formatiu pensat per a preparar i motivar futurs ambaixadors i ambaixadores que mantinguen viu aquest llegat festiu i teatral. Volem conéixer com funciona l’escola, què s’hi fa, quins reptes hi ha i, sobretot, com podem animar més joves a sumar-se a aquesta aventura apassionant.

“Veure la complicitat entre ells en assajos i representacions, no té preu. Cap d’ells no tindria cap problema a l’hora d’interpretar qualsevol paper de les ambaixades i això diu molt d’estos joves.”

Alfonso Zaragoza Miquel

🧠 1.   Alfonso, com i per què va nàixer la idea de crear una Escola d’Ambaixadors a Xixona?

L’acte de les ambaixades a la fi dels 80 estava bastant deslluït, no hi havia pràcticament ningú veient les ambaixades pese a l’esforç dels seus ambaixadors, en aquells dies Gaspar Llorens i Marcos Rovira.

En 1988, renaix la Filà Kaimans on vaig ser un dels seus membres refundadors i al mateix, membre de l´Associació. La meua afició pel teatre em va fer plantejar-li a l’Associació fer-nos càrrec de la representació de les ambaixades del Moro i del Cristià de les nostres Festes de Moros i Cristians, juntament a la Filà Cavallers del Cid, la que també estava d’acord amb la proposta, i que a més, érem les dues filadas més joves de les nostres Festes i no participàvem de cap acte de la trilogia festera com si ho feien les altres. Així que des de l’any 1992, la Filà Kaimans i la Filà Cavallers del Cid ens vam fer càrrec de la representació de les ambaixades del Moro i del Cristià de les nostres Festes de Moros i Cristians.

Jo vaig ostentar el càrrec d’Ambaixador Moro durant deu anys consecutius, des de 1992 fins a 2001, i va anar ací on ens vam adonar que dins de la Filà Kaimans no hi havia cap membre d’ella que volguera o poguera fer el paper d’Ambaixador, havent de recórrer en la persona de Francisco Riera, ex ambaixador Contrabandista, qui es fera càrrec de representar-les durant bastants anys. Aquest problema, no el tenien en la Filà Cavallers del Cid, ja que hi havia continuïtat i relleu en la figura de Francisco Mira i els seus fills. En aquells dies, estava en funcionament la Escola de Festes del nostre amic Jaume Miquel i vaig pensar que seria una bona idea el poder fer el mateix però enfocant-lo ha la representació de les ambaixades del moro i del cristià. Per a això, vaig fer un llibre perquè els xiquets pogueren aprendre i entendre les ambaixades del Moro i del Cristià, amb il·lustracions de Toni Verdú i la maquetació de Pau Ros, l’any 2004, sota la presidència de l’Associació de Bernardo Garrigós.

Va ser l’any 2016 quan la Federació va accedir a la meua petició, baix la presidencia de Jonathan Gras, i van decidir crear l´acte de l´Ambaixada Infantil-Juvenil.

🎯 2.   Quins són els objectius principals de l’escola? Què voleu aconseguir amb ella?

Garantir una continuïtat i relleu a les persones que representen aquests actes tan importants de les nostres Festes de Moros i Cristians.

El paper d’Ambaixador es molt sacrificat i cal tindre, con he dit sempre, relleu.

🎭 3.   Quin tipus d’activitats es fan durant les sessions? És només lectura del text o hi ha altres aspectes com veu, dicció, escenificació…?

Efectivament, no sols llegim el text i el repassem per a anar entenent-ho, ja que són d’una dificultat bastant elevada per a uns xiquets de tan curta edat, de veritat que no és gens fàcil. Tots els que participen fan un esforç extraordinari, seriós. A més, com bé dius, assagem els tons en cada frasege, vocalització i la seua posada en escena on tots s’involucren en els seus respectius papers com no us podeu imaginar. Uns verdaders artistes!

👥 4.   A quin perfil de persona va dirigida l’escola? Només festers? O també joves interessats en el teatre, la història…?

L’Escola està oberta a tothom, festers i no festers, tots són benvinguts, mai s’ha tancat les portes a ningú, al contari. El que si ha fet falta sens dubte, és una mica més de difusió i implicació per part de la Federació.

Enguany, si tot va bé, s’ampliarà aquesta Escola d’Ambaixadors, a la qual s’unirà la del Contrabando, amb Esteban Samper com a mestre. És una gran notícia per a les nostres Festes. Seria fantàstic que això ocorreguera amb totes les Ambaixades que fem. Xixona som la població on més Ambaixades es realitzen i si des de xicotets els inculquem aquesta part històric-literària, crec que aquests actes els tenim més que assegurats i fins i tot millorar-los. Clar, que açò no depent de mi.

📉 5.   Com animeu els joves a participar-hi? Teniu alguna estratègia per fer-la més atractiva?

En veritat, han sigut els propis joves els qui han animat als seus amics a implicar-se en la representació de les ambaixades i això té molt mèrit per part d’ells. Han sigut grups de joves fantàstics, enamorats de la FESTA i amb ganes de col.laborar amb ella.

🛠️ 6.   Quina és la resposta que heu rebut fins ara? Hi ha assistència regular? La gent repeteix?

Molt bona. Ja tenim dues generacions d’ambaixadors. Adona’t, que per l’edat, cada grup de xiquets solen fer-ho tres anys i el seu grau d’implicació és màxim, acudint a la gran majoria d’assajos i representacions que s’han fet fins ara.

📅 7.   Des del teu punt de vista, quines carències presenta actualment l’escola?

Com t’he dit anteriorment, més implicació per part de la Federació. Que hi haguera una partida pressupostària per a poder anar introduint novetats en la posada en escena de les ambaixades i sobretot, donar una mica més de protagonisme a aquests joves que estan garantint-nos una part molt important de la nostra Festa.

8. Com ha anat fins ara?

Afortunadament, anem avançant a poc a poc. Ja tenim l´acte, que aixó es important per a tots.

9. Com es podrien solucionar aquestes mancances? És qüestió de recursos, implicació, temps…?

Com he dit abans, més implicació per part de la Federació, és a dir, de TOTES les filades. Pel que fa al temps, si és cert que el primer any d’una nova generació, es necessiten més hores d’assaig, però no és fins que acaben el curs escolar quan es comença a aprofundir en assajos. Per a mi, el primer són els seus estudis i després, la part “festiva”.

10. Fins ara, quina valoració fas de l’experiència? Heu tingut ja algun fruit tangible com nous ambaixadors formats a l’escola?

La valoració, crec que positiva al cent per cent, tant per a ells com per a mi. Poder ensenyar a tots aquests joves ha sigut una experiència extraordinària. No tinc paraules per a agrair-los. Veure la complicitat entre ells en assajos i representacions, no té preu. T’ho assegure. Cap d’ells no tindria cap problema a l’hora d’interpretar qualsevol paper de les ambaixades i aixó diu molt de estos joves. Què més podem demanar-los? És per a llevar-se el barret amb tots ells.

11. Parlem de tu: quan vas fer d’ambaixador per primera vegada? En quina filà i quin any?

Jo vaig ostentar el càrrec d’Ambaixador Moro durant deu anys consecutius, des de 1992 fins a 2001 per la Filà Kaimans. Des de 2004, creador de l´Escola d´Ambaixadors.

12. En quines altres filades has eixit com a ambaixador o fester? I en quina filà eixes actualment?

La meua primera Filà van ser els Moros Verds, on vaig ser Abanderat de Festa l’any 1983. Després em vaig enrolar en la refundació de la Filà Kaimans, on vaig ostentar el càrrec d’Ambaixador Moro i Delegat de Filà i ara ho faig amb els Pirates, on vaig arribar a ser un dels membres Capitans de Festa.

13. Com valores la teua pròpia trajectòria dins del món de les ambaixades? Què t’ha aportat personalment?

Si que puc dir-te que vaig veure complit un dels meus somnis, la qual cosa valore positivament a nivell personal, encara que sempre un pensa que ho podia haver fet millor. Tot és millorable en aquesta vida. Segurament, hi ha veus discordants que ens els agrade el que faig o com ho he fet, però al final, crec que el que compte en aquest cas és el que un ha aportat a la nostra Festa i és el que intente inculcar a tots els joves que he tingut la sort de tindre com a companys en aquesta fascinant etapa com a ambaixador i mestre.

14. També sabem que tens una producció bibliogràfica important. Ens pots fer cinc cèntims sobre els teus llibres o investigacions relacionades amb la festa o amb la cultura local?

Sempre m’he considerat una persona activa dins de la cultura local. La meua passió per la música i la Festa m’han portat a plasmar els meus sentiments per elles en llibres, revistes o llibrets. Així en 1997 i en relació a la Festa, escric el llibret de la Exposició, Deu Anys de Kaimans 1987-1997.

Vaig escriure el quadern de les Ambaixades del Moro i del Cristià per a la Escola d´Ambaixadors (2004); el llibret, Dones xixonenques, dones amb poder (2012) o el dels 20 anys dels Directors de l´Himne de Festes (2018), a més, de diversos articles per a El Programa o El Fester Xixonenc.

En relació a la música, soc l´autor del llibre de la  l´Agrupació Artísticomusical “El Trabajo” de Xixona, Divino Arte. Historia de la Banda de Música de Jijona 1878-2003, llibre nominat als Premis Euterpe de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en l´apartat de emàtica musical l´any 2006, a més, de varietat de articles relacionats en diferents revistes tant locals com de fora. També, son meus, tots els programes de má del Festival Internacional de Trompeta “Ciutat de Xixona”.

A banda, de la música i la festa, soc l´autor del llibre històric-local, Jijona, de plata y oro, más otros reconocimientos, al que vaig donanr tots els beneficis del llibre a l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Xixona l´any 2012 i també tinc, fins ara, l´Hemeroteca de Xixona, en format digital, de totes les publicacions de Xixona des de 1878.

15. Creus que hi ha prou reconeixement públic a la figura de l’ambaixador dins de la festa?

Pense que no, no se li dona la importància com en altres poblacions que té aquesta figura festera.

16. Per acabar, què li diries a un jove que dubta si apuntar-se o no a l’Escola d’Ambaixadors? Què es perd si no ho prova?

Que vinga a l’Escola si li agrada la interpretació, que no tinga vergonya, ja que els joves que venen són gent extraordinària als qui els agrada la Festa i el bé que ho passem en els assajos. Estic convençut i segur que no es penediran. Per cert, el pròxim dia 6 de maig se celebrarà una reunió informativa on poden vindre a apuntar-se. Ànim.