3 d'abril de 2025

Periòdic digital

Notícies Festeres

Entrevista a Jaume López, “l’Espinac”, fester de la Filà La Canyeta.

Jaume López, més conegut com “l’Espinac”, és un nom destacat en la festa de Moros i Cristians de Xixona. Membre actiu de la Filà La Canyeta, ha viscut intensament les festes i va tindre l’honor de ser capità cristià. En aquella capitania, va rebre un regal molt especial, juntament amb el seu germà: la marxa cristiana Isfanáj, composta per José Rafael Pascual Vilaplana. A banda de ser un gran fester, també és un fotògraf amateur amb una mirada especial per captar l’essència de la festa. Hui conversem amb ell sobre els seus records, la situació actual de les festes i alguns temes polèmics com el canvi de dia de la processó.

“Els festeros som els actors que desenvolupen la trilogia, però no som res sense els que miren i viuen la festa amb nosaltres.”


  1. Què va suposar per a tu que et dedicaren la marxa cristiana Isfanáj?

Imagínate, algo que has visto en tu vida festera como un detalle de reconocimiento a personas clave de una Filà de la Festa, pues fue una sorpresa sorprendente, gracias a mis compañeros de la Canyeta, mi hermano y yo tenemos un lugar en la historia dentro de la Fiesta de Moros y Cristianos, pequeño, minúsculo, ínfimo, como quieras llamarle, pero un sitio en la maravillosa Fiesta, es pasar con nombre y apellidos al relato de la Fiesta.

Entrà de la Canyeta 2025
  • Com recordes aquella capitania cristiana? Quins moments en destacaries?

Era la ilusión de toda mi vida de festero, para mí era alcanzar la meta en la Fiesta de Moros y Cristianos, en el ámbito lúdico y tradicional era lo más, por lo tanto prueba superada.

Pues te diré que lo que más recuerdo son los preparativos, cuanta ilusión, cuanta faena y ver como las personas que tenía en el círculo más cercano (família, directiva, amigos), estaban entusiasmados, no me lo podia creer, era alucinante.

Luego llegó el momento y plash!, pasó como una exhalación entre música y alegria.

Dos recuerdos:

Desfile de presentación de Capitanes con Llutxent tocando la Plana de Muro.

Entrada disfrutando de Campello y su interpretación de Zaphirus, con un resquemor de no poder desfilar esa maravilla y llàgrimes, recuerdos, etc.

  • Com veus l’evolució de les festes de Xixona en els últims anys?

Me alegro que me hagas esa pregunta, veo lo de siempre, mientras el Ayuntamiento no se involucre más (vamos que ayude económicamente y facilite el corte de calles, por ejemplo), seguiremos igual, son las fiestas principales del pueblo, es la tradición, ¿que más hay que hacer?, parece que son unes fiestas privadas, donde unos cuantos se divierten y los demàs miran, un error de concepto.

Solo hay que ver el esperpento de Castillo que tenemos, en los últimos 30 años nadie de la Federació o el Ayuntamiento, se ha dado cuenta de eso?

Pienso que las fiestas tienen cinco pilares indispensable.

El gente del pueblo (els mirons), las personas que asisten a los actos y hacen que valga la pena realizarlos, son la recompensa de los festeros.

La tradición, por qué es la esencia de cada pueblo, de cada fiesta en este bendito país, sin tradición, no hay historia, no hay forma de vida, no hay nada, te podrà gustar o no, però es el motivo por el que se realizan estas Fiestas.

Los festeros, actores que desarrollan la trilogia, però que no son nada sin los dos anteriores a los qué hay que dedicar una gracia, una seriedad y un respeto.

La Asociación (los currantes), personas que por amor a la Fiesta desempeñan las tareas que nadie quiere hacer y los que han de procurar que los actos no caigan en el olvido.

El Ayuntamiento, institución oficial que debe velar por un desarrollo de las fiestas ordenado y pacífico, ayudando, dentro de sus posibilidades y facilitando el buen devenir de la Fiesta.

Desfilada de la Nit del Soparet. La Canyeta
  • Quins aspectes creus que han millorat i quins han empitjorat?

No te voy a hacer una lista, todo el mundo que participa lo ve.

  • Un dels temes polèmics és el canvi de dia de la processó. Quina és la teua opinió al respecte?

Mi opinión es que cuando la procesión se realizaba el tercer día de fiestas era un acto colorido y vistoso, aunque solo salieran el 20% de los festeros.

Ahora es un acto deslavazado y sale el 2% de ese 20 que salía antes.

Ya te he contestado antes que habrá actos que podran gustar más o menos, però es la tradición, es lo que la gente de Xixona ha creado y vivido desde hace 100 años, no se trata de cambiar el sentido de circulación de una calle, los que antes no salían ahora tampoco salen y los que antes salían, menos, así que ya me dirás.

  • La Filà La Canyeta ha expressat el seu desacord amb aquest canvi. Creus que hi hauria alguna solució per acontentar a totes les filaes?

Otra vez, la Fiesta es tradición, y eso es el recuerdo y la historia de un pueblo, que solo son tres días, que no es para todo el año.

A mi me puede gustar el desembarco de La Vila, però no por eso tengo que incluirlo en las Fiestas de mi pueblo.

  • Quin és l’acte fester que més t’agrada i per què?

L’Entrà, esplendor, color, sentiment, música y FESTA.

  • Si haguessis de quedar-te amb una sola marxa cristiana o mora, quina seria i per què?

Zaphirus, ritmo, sentimiento, profundidad y emoción.

  • No poden faltar un bon menjar i una bona beguda en festes. Quins serien els teus imprescindibles?

Els ous fregits, magre amb tomaca i la cervesa, antes menjaven el penjojet fregit amb ais, ¡bocato di cardinale!

  • Creus que la Federació de Festes fa una bona tasca? Quins aspectes milloraries?

Mira ser de la Federació es fer algo que ningú vol fer, per això només, mi reconocimiento, però de ahí a llenar la Fiesta de normes, pues pienso que cuando hay muchas normas solo se quiere controlar a la gente no hacer unas buenas Fiestas.

  • Hi ha qui pensa que la Federació va en contra de La Canyeta. Comparteixes aquesta sensació?

Quina pregunta més bona, però crec que deuries preguntar-li a la Federació.

La Canyeta l’única, cosa que vol és eixir a Festes i fer espectacle perquè la gent que mira, disfrute, res més.

En la Canyeta respectem totes les opinions, però això no vol dir que les compartim i eixe respecte acaba quan invadixes el meu.

  • A més de ser un gran fester, també eres un bon fotògraf amateur. Què t’agrada captar en les teues fotos?

No soc un gran fester, soc una persona que ix a la Festa i li agrada participar, perquè pense que és l’únic moment en què tots som iguals.

Com a aficionat a la fotografia m’encantaria captar els sentiments que la Festa provoca en les persones, no soc un bon fotògraf de carrer, però ahí andamos, a poc a poc.

  • Quin és el moment de les festes que, com a fotògraf, mai deixaries de fotografiar?

L’Entrà y todo el ambiente que la rodea,

  • Com definiries La Canyeta en poques paraules?

No importa, que más da, si te gusta la vida, ponte tu boina y vente a desfilar.

  • Per acabar, què significa per a tu ser fester de Xixona i de La Canyeta?

És el que m’agrada i el que vull ser.


Amb aquestes preguntes, segur que coneixerem més a fons la figura de Jaume López, “l’Espinac”, i la seua manera de viure la festa. Gràcies per compartir els teus records i opinions amb nosaltres!