20 de juny de 2024

Periòdic digital

Notícies Festeres

ENTREVISTA A L’ALCALDESSA DE XIXONA, ISABEL LÓPEZ GALERA

Des del 2003 que va entrar en l’Ajuntament de Xixona com a regidor del PSPV han passat vint-i-un anys seient en la Tribuna d’autoritats en les Festes, i des del 2019 presideix l’ajuntament.

Volem conéixer el parer de l’alcaldessa de la ciutat en temes festers des de El Fester Xixonenc.

  • Alguna filada en què haja eixit a Festes o prefereixes més ser Mirona?

Vull dir, primer que res, que ser “mirona” m’encanta, perquè gaudisc moltíssim de les desfilades, la música… hi ha qui diu que els mirons som l’onzena comparsa. Tinc una foto de xicoteta vestida de faralaes en la Carrossa del Contraban, però la veritat és que no me’n recorde, crec que soles tindria uns 5 anyets. He eixit amb els Moros Vermells durant prou temps i ara amb els Moros Verds amb la família.

  • Quin és l’acte que més li agrada?

Aquesta pregunta sempre em costa molt contestar-la… m’agraden tots… L’Entrada de Bandes… i hi ha un moment molt especial durant l’Entrada, quan arriben els capitans… tots ens alcem i aplaudim… és molt emocionant i bonic.

  • Un menjar, una beguda i un fester o festera preferits!

Arròs, lletuga i els meus dos xiquets com a festers preferits.

  • Quin és el paper de l’alcaldessa en les Festes?

Pel meu càrrec em toca principalment estar pendent de tot, representar al poble i assegurar-me que tothom gaudisca d’unes festes estupendes, amb alegria i seguretat. La Festa és carrer, són els festers, els visitants… hi ha moltes cosetes al voltant dels actes pròpiament festers que són importants atendre perquè tot isca bé. En qualsevol cas, també dic i faig valdre la gran tasca que fa la Federació de Festes, els delegats… perquè la festa és dels festers. També de totes les regidories implicades, la de Festes, òbviament, però, Neteja Viària, Turisme, Cultura, Seguretat, Arreplegada Brossa, Tràfic…

  • A les festes de Xixona, li falta promoció, publicitat? Quines propostes es podrien fer des de l’Ajuntament perquè vingueren tants visitants com rep la Fira de Nadal?

Quant millor està clar. A més aprofitem els recursos de la xarxa d’Oficines de Turisme per a promocionar les Festes, però sí que m’agradaria que hi haguera més ajudes d’altres administracions per a publicitat. La promoció que fem és semblant en un cas i en l’altre. Crec que són actes totalment diferents i no es poden comparar.

  • És bona la relació de l’Ajuntament amb la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià?

És molt bona. A més, el regidor de Festes forma part de la Federació amb veu, però sense vot.

  • Una data per a obrir el Local dels Músics?

El Local dels Músics és propietat de la Federació de Festes i qui està encarregant-se d’aquest projecte. No soc jo qui pot contestar a eixa pregunta.

  • El pacte polític amb Més Xixona ha fet que canviara el regidor. Hi ha un abans i un després en el tema fester? O s’intenta una millora.

Tant Marcos Ros com Ricardo Mira són dos grans festers que han fet tot el possible per la Festa i estic segura que aquesta frase s’aplica tant en la faceta de regidors com vivint la festa des de les seus filades. Sempre s’ha d’intentar que la Festa millore, és el que demane siga qui siga el regidor o regidora que tinga aquesta delegació.

  • Què destacaria de la figura de Ricardo Mira, anterior regidor de festes?

Ricardo Mira és únic, un gran fester, per damunt de tot. A qui no li fa gran res. Ha estat a peu de carrer i s’ha guanyat el respecte i el carinyo del món de la Festa. És el primer que arriba i molt treballador. Sempre prudent i col·laborador. Ha realitzat una labor admirable.

  • Quines coses creu que caldria millorar en les nostres festes?

Qualsevol qüestió relacionada amb les festes ha d’eixir de la mateixa Festa, dels festers. Per la meua part sempre tinc molt present la tradició i antiguitat, dels segles que fa que als carrers de Xixona ressona la música de les marxes mores, els pasdobles… i així ha de seguir sent.

  • I quina és l’acció, acte o activitat en la qual està més contenta?

Quan pensem en les festes se’n ve al cap la trilogia, però passem tot l’estiu amb activitats que ens fan eixir al carrer, estar amb amics, anar a les terrasses a sopar… Crec que és la part de la que més contenta estic… la varietat d’activitats que tenim al llarg de juliol i agost.

  • Coses que necessita la Federació de Festes per a millorar des del punt de vista administratiu / polític?

La Festa cada vegada necessita atendre més qüestions burocràtiques, per dir-ho d’alguna manera. Per una part és lògic, donada la gran quantitat de gent que mou, la seguretat és una prioritat, els segurs, les carpes al carrer… i, pot ser, el que més s’ha dificultat en els últims anys és l’ús de la pólvora. Tot açò obliga a tindre una mínima estructura que puga atendre aquests temes i també recolze a totes les comparses. Estar organitzats dins de UNDEF pot ajudar.

  • Quins nous reptes es planteja com a alcaldessa de Xixona en qüestions festeres?

Sempre col·laborar amb la Festa de manera activa. Que la Festa continue sent una de les nostres principals senyes d’identitat i, cada vegada més, un referent a nivell turístic. Continuarem recolzant i dedicant recursos, com tenint inclòs en el Conveni que tenim amb la Federació, perquè el Local dels Músics puga ser també un albergue durant la resta de l’any. Crec que és un projecte que pot marcar la diferència i un actiu important per al nostre poble.

  • Quins creu que són els actes que necessiten un toc d’atenció?

Pot ser la duració de l’Entrada.

  • Necessitem més gent que s’implique en l’organització de la festa, quines podrien ser les idees perquè s’involucren en l’entramat fester?

És un tema important i la part clau de les Festes. Els savis de la Festa, els festers més majors, recorden moltes vegades com havien d’anar a les kàbiles i es reunien al llarg de l’any per decidir la banda, els kabileros, revisar els comptes… aprofitaven per a fer la cerveseta, la xarraeta… supose que és una manera de dir que la Festa ha de durar tot l’any.

  • Les figures dels càrrecs de la Federació o delegats/des, no són, diguem-ne massa respectades. Com a alcaldessa, es podria posar alguna mesura o fer alguna acció perquè tingueren un poc més coneixement, autoritat i respecte?

Pot ser una bona reflexió per a fer dins de cada comparsa i de la mateixa Federació. Com a alcaldessa no està en les meues funcions i tampoc considere i, és una consideració ja a títol personal, que haja de clavar-me a eixe nivell. En qualsevol cas, també dic i així ho he defés sempre que tinc les portes obertes per a col·laborar en tot allò que vinga proposat per la Festa.